Zijn alle geloven gelijk? Niet geloven is ook een geloof

alle geloven gelijk

Verweven of verknipt? Alle geloven zijn gelijk. Nee. Dat zijn ze niet. Alle geloven zijn hetzelfde. Nee. Dat zijn ze niet. Maar ze zijn ook niet totaal verschillend. Er zijn vele overeenkomsten. Maar ik wil juist ook niet zeggen dat degenen die een verschillend geloof belijden, juist veel overeenkomsten met elkaar hebben en dat ze veel gemeen hebben. Nee.

Je kunt ook onderscheid maken tussen religies en godsdiensten. Er zijn ook verschillen in de manieren waarop mensen hetzelfde geloof uitoefenen. Er zijn vele verschillen en ook vele overeenkomsten. De beleving van een geloof binnen een godsdienst is persoonlijk. Want het blijft geloof en het is geen wetenschappelijk bewezen theorie.

Ik wil niet alle geloven op één hoop gooien.

Religie is de bron van alle kwaad

Is dat zo?

Soms zijn gelovigen of is religie een bron van een kwaad, maar niet altijd.

Gelovigen zijn beter dan niet-gelovigen en atheïsten en agnosten

Is dat zo?

Soms zijn niet-gelovigen en atheïsten en agnosten een bron van een kwaad, maar niet altijd.

Mensen worden graag bevestigd in hun oordelen en vooroordelen

Vaak kunnen mensen alleen maar hun eigen punt bekijken. Jouw idee van hoe de wereld in elkaar steekt, vormt jouw ego, jouw identiteit. 

Dat maakt jou jij.

Je geloof of je niet-geloof is ook een stukje of een groot stuk van je identiteit. Je idee van – ik – zou veranderen als je in iets anders zou gaan geloven.

Men maakt graag onderscheid tussen geloof en de fysieke wereld

Men verdeelt alles graag in fysiek en spiritueel. Het leven bestaat uit die twee kanten: wetenschap en geloof.

Maar die twee kunnen ook prima naast elkaar bestaan, en dan bedoel ik met elkaar.

Een metafysische wereld is niet alleen voor de gelovige relevant. Ook zaken die niet waarneembaar zijn met onze zintuigen, kunnen interessant zijn voor niet-gelovigen en wetenschappers. Je kunt wetenschapper zijn en geloven.

Het zou mooi zijn als de wetenschap en het geloof wat vaker samenwerken

Want ik denk dat ze niet zonder elkaar kunnen bestaan. Volgens mij zouden ze elkaar zelfs enorm kunnen versterken, op een positieve manier. Wanneer ze elkaar wat vaker serieus nemen.

Voor een wetenschapper die niet in een hiernamaals of iets dergelijks gelooft, zijn alle geloven misschien gelijk. Voor iemand die van kinds af aan volgens een bepaalde geloofstraditie is opgevoed, zijn alle geloven misschien verschillend.

Wie heeft er dan gelijk?

Voor mij blijft het tegelijkertijd een ingewikkeld verhaal.

Geen enkel geloof voldoet aan mijn geloof. Doe ik dan aan een soort niet-geloof? Nee. Wanneer ik besluit om in niks te geloven, kom ik er niet uit. Want voor mij is het wel zeker dat er meer is. Dat er veel meer is in dit leven en na dit leven, wat we met onze dagelijkse ogen en wetenschappelijke ogen niet kunnen zien. Er is wat mij betreft een heel andere wereld naast de wetenschappelijke wereld.

Noem het een spirituele wereld, noem het geloof, noem het een andere dimensie buiten de dimensies van ons dagelijks leven. Noem het de hemel of iets anders.

Maar ik vind in geen enkel geloof wat ik precies bedoel.

Ziel, bewustzijn, geest, chi, qi, spirituele energie

Met respect voor ieders mening, overtuiging en geloof of niet-geloof, wil ik beweren dat al dit soort begrippen – uiteindelijk – ondanks de verschillen – uiteindelijk – een soort overlap hebben. Een kleine of een grote overlap. Dat wordt voor mij duidelijk in Contact na de dood (Deel 2).

En nee. Ik wil me ook niet als zijnde een nieuw soort geloof boven anderen uitsteken alsof ik dan gelijk zou hebben. Nee. Want dat kan dus niet.

Iedereen heeft recht op zijn eigen geloof en je kunt nooit precies begrijpen hoe dat voor een ander voelt

Je kunt ook nooit helemaal de kern van alle geloven zo begrijpen dat je weet waar je het over hebt, wanneer je het hebt over het geloof van een ander.

Ik denk dat uiteindelijk iedereen die ergens in gelooft, gelijk heeft.

En ik denk dat degenen die nergens in geloven – hoewel dat ook weer een soort geloof is, dat je gelooft dat er niks is – want zeker weten we het allemaal niet – ook gelijk hebben.

Dat is iets heel anders dan beweren dat alle geloven gelijk hebben of gelijk zijn.

Volgens mij maakt het niet uit

Ik bedoel niet dat alle geloven leiden tot dat Ene. Daarvoor zijn er teveel verschillen. En ik bedoel dus ook niet dat wat ik geloof, dat dat beter is dan de rest. Maar het kan dus niet zo zijn, dat een klein gedeelte van de mensheid gelijk heeft en de rest niet.

Het is ook een soort geloof – moet ik toegeven – maar ik geloof dat het niet uitmaakt wat je gelooft of niet gelooft. Een hemel of een verlichting of een hogere wereld of die oneindige dimensie is voor iedereen. Voor iedereen bereikbaar en ongeacht wat je gelooft of niet gelooft.

Als dat niet zo zou zijn namelijk, zou dat betekenen dat dat ene geloof of die ene religieuze stroming beter is dan die andere

Het zou betekenen dat het ervaren van een hemel of een verlichting of een hogere wereld of die oneindige dimensie niet voor iedereen weggelegd is, omdat de kans erg groot is dat je niet met de zogenaamd juiste manieren in aanraking komt om dat te bereiken. Of omdat je die mogelijkheden niet hebt. Omdat je het verkeerde geloof hebt, of omdat je helemaal nergens in gelooft.

Onder je denken en onder je emoties, ben je bewustzijn op een veel dieper niveau. En dit bewustzijn is voor iedereen bereikbaar, ongeacht wat je gelooft of niet gelooft. Dit heb ik niet altijd beweerd, maar dit besef is ontstaan uit mijn eigen ervaringen.

Het is voor mij een gegeven en iets dat los staat van allerlei regels en voorschriften waar je je aan zou moeten houden en allerlei dingen die je wel of niet zou moeten doen, om dat bewustzijn te kunnen bereiken. Het is altijd aanwezig. In jou en in iedereen en om je heen.

Het zou betekenen dat de één gelijk heeft en de ander niet en dat wat die ene doet, beter is dan het andere

Wat mensen doen en geloven om zoiets als oneindige vrede te vinden of contact te maken met een god, of om een soort hemel te bereiken, dat is voor de meeste mensen puur toeval.

Je wordt ergens geboren en krijgt iets mee

Alleen de meest bevoorrechte mensen op de aardbol krijgen een kans zelf te kiezen.

Of soms worden ze zich ervan bewust dat ze iets anders zouden willen doen of geloven, maar kan en mag het niet. De keus van de mens is maar beperkt.

Dus wanneer dat ene geloof of die ene stroming en de daarbij behorende handelingen en inspanningen beter zou zijn dan al die andere, zou dat betekenen dat de rest van de mensheid nooit dat gelukkig zijn zou kunnen bereiken 

En ik ben er van overtuigd dat dat onzin is.

Of je nou wordt geboren in een kartonnen doos naast de treinrails, of in een bed als prinses. Of je nou geld kunt uitgeven aan meditatieleraren en cursussen, of dat je naar de voedselbank moet en je geld voor andere dingen nodig hebt. En of je nou bidt voor Allah of voor God of voor Brahman, of voor niets, of voor iets anders.

Ik realiseer me goed dat wat ik beweer ook weer een soort van geloof is. Maar ik zeg niet dat mijn geloof beter is dan de rest, of dat ik er meer van begrijp dan anderen. Dit is gewoon hoe ik het zie. Je mag het met mij oneens zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat het in jezelf zit – in iedereen

Hetzelfde.

Die wijsheid, die oneindige rust, dat prachtige, dat zonder-pijn, dat licht, die oneindige liefde, dat paradijs, dat gelukkig zijn, die tevredenheid, die volmaaktheid, die liefde.

De volgende website is het bezoeken waard. Kijk even verder voordat je het aanbod voor de cursus meteen afslaat als onzin – zoals ik eerst ook deed. Die liefde zit in iedereen en het is datgene wat iedereen met elkaar verbindt.

Wat sommigen spontaan hebben gevoeld wanneer ze beweren God te hebben gezien, wat anderen ervaren na jarenlang mediteren volgens de boeddhistische beoefening, wat weer anderen ervaren in een bijna dood ervaring en wat weer anderen ervaren in andere bijzondere momenten, die met het verstand niet te verklaren zijn, dat zit volgens mij in iedereen.

Zonder iets af te doen aan jarenlange inspanningen en de ervaringen van iedereen afzonderlijk, en zonder afbreuk te doen aan de kunst van mediteren en met respect voor ieders mening en geloof of niet-geloof, wil ik beweren dat hetgeen mensen ervaren in dat soort bijzondere toestanden, hetzelfde is.

En dus ook voor iedereen bereikbaar is

De vraag of alle geloven gelijk zijn of niet, staat daar los van. Ook al zou verlichting een bewustzijnstoestand zijn die je in je leven kunt bereiken en ook al zou de hemel een plek zijn waar je naar toegaat na je dood, toch is het volgens mij hetzelfde. Volgens mij is de hemel ook een staat van hoger bewustzijn. Of is verlichting waar je bent als je doodgaat. En tegelijk kan je er nu al zijn. Je gaat er niet alleen heen als je doodgaat, maar het zit in je. Je bent het al.

Het

Voorbij de emoties en de lichamelijke toestanden en de gedachtes. En voorbij je geloof of niet-geloof. Je energie, je ziel. De liefde en innerlijke vrede, de goddelijkheid, de wijsheid, de hemel, hoe je het ook wil noemen.

Dat het zit in jezelf.

&

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial