Contact met overledenen – Mijn ervaringen fysiek en niet gek. Contact na de dood (Deel 8)

contact met overledenen ervaringen
Papa en ik

Contact met overledenen, ervaringen na de dood – ja, ja, hoe dan? Op de bank. Alleen. Verdriet. Rust. Ik zat en dacht aan papa. Dood. “Wil je me laten weten dat je er bent?” zei ik in gedachten. Of misschien wel hardop. “Ik weet dat je er bent. Waar dan?” En toen gebeurde het.

Had ik het verzonnen?

Nee.

Want?

Als ik dit kon verzinnen, zou ik het wel vaker doen. Al zou ik mezelf dan voor de gek houden, want als ik het zelf zou doen, was het natuurlijk geen contact met mijn vader en waren het geen ervaringen die overledenen kunnen brengen.

Wat was het dan?

Correctie.

Wie was het dan?

Het was gewoon mijn papa.

Die naast me kwam zitten.

Nee onmogelijk. Hij was toch dood?

Dood ja.

En toch.

Het voelde aangenaam en vertrouwd.

Warm.

Letterlijk.

Mijn papa.

Ik kon hem niet zien.

Eerst kreeg ik een kriebelig gevoel.

Wanneer iemand ongemerkt te dichtbij komt, kan je iets voelen dat erop lijkt. Het lijkt een beetje op het gevoel wanneer er iemand achter je in de rij te dichtbij komt staan. Dat is geen fijn gevoel, maar je voelt diegene in je energie prikken als het ware. Diegene raakt je niet aan en is buiten je blikveld, maar je merkt zijn of haar energie toch op.

Een groot verschil hierbij is dat een vreemde zo dichtbij niet fijn voelt. Zelfs een bekende kan volgens de norm te dichtbij komen en de meeste mensen vinden dat niet prettig.

Maar als je op de bank zit en je lieve papa komt vlak naast je zitten omdat je daarom vraagt, is dat een fijn gevoel.

Een dode kan je niet voelen. Tenminste dat dacht ik.

Maar dat kan dus wel.

Levend of dood dat maakt niet uit. De energie voelt hetzelfde.

Ik zat daar in het midden op mijn bank.

Hij zat links naast me.

Het werd nog veel mooier dan dat vage gevoel dat ik probeerde uit te leggen.

Het bewijs werd concreet. Voor mij in ieder geval.

Mijn linkerhand begon met tintelen en werd erg warm.

Nee, niet ook mijn rechterhand. Alleen links.

Om mezelf te overtuigen voelde ik met beide handen aan mijn gezicht. Links was enorm warm en rechts was nog steeds ijskoud. En ik was op de bank gaan zitten met twee ijskoude handen.

Daarna begon de warmte naar mijn linker bovenbeen uit te stralen. En naar mijn linkerzij.

Wanneer er iemand vlak tegen je aan gaat zitten, word je ook warm aan één kant. Zo voelde het. Precies zo.

Alleen wist ik op dat moment eerst niet wat me overkwam. De dingen die ik had gelezen over contact met overledenen en wat je voor soort ervaringen zou kunnen hebben, kwamen niet in de buurt van wat ik nu meemaakte.

Tegelijkertijd kon ik er absoluut niet omheen.

Hij zat naast me op de bank. Geen twijfel mogelijk.

Hij hield mijn hand vast.

Mijn linkerhand voelde letterlijk heel warm en de rechter was nog steeds erg koud. Ik voelde geen aanraking maar wel energie. Warmte. Alleen aan de linkerkant.

De tranen stroomden over mijn wangen.

Dit kon toch niet waar zijn?

Kon ik dit zelf doen?

Had ik die energie zelf opgewekt met gedachtekracht?

Nou ik kan je vertellen dat het me nooit meer gelukt is om dit na te doen.

Het was eenmalig.

Ik koester het voor altijd. Het is een tastbaar bewijs voor mij dat ik samen met mijn papa daar zat. Hij troostte me.

Dood en onzichtbaar voor de meesten.

Voor mij meestal ook.

Maar nu even niet.

Mijn papa die mijn hand vasthield en dicht tegen me aan zat.

Op een moment was het klaar.

Was ik gek geworden?

Nee.

Ik ben niet gek of goedgelovig – eerder het tegenovergestelde – al zeg ik het over mezelf – meestal ben ik wel erg bescheiden maar nu even niet. En de ervaringen met overledenen kunnen in je hoofd plaatsvinden of toevallige gebeurtenissen lijken, maar dus ook fysiek en tastbaar zijn.

Ik stond op en rende naar boven.

Ik liet mijn handen voelen aan mijn man.

Het was geen fantasie.

Dankjewel lieve papa.

&

Heb je mijn vorige bericht al gelezen? Spoken in huis – Niet één overleden papa, maar zelfs twee? Contact na de dood (Deel 7)

Lees ook: Overleden dierbaren voelen – Een subtiele aanraking. Contact na de dood (Deel 9)

9 Reacties

 1. Hoi,

  Mijn man is twee maanden geleden overleden en sinds die tijd gebeuren er bij mij ook onverklaarbare dingen. Hij zei altijd ‘als ik er niet meer ben dan geef ik je een seintje, dan weet je dat ik het ben’. Vooral met lampen maar ook tikjes op het bed, witte vlinders, een hartjes wolk etc. Ook ik voel aanrakingen. Het is een soort tinteling, alsof er een vlieg op je gaat zitten maar dan anders. Het is geen ingebeeld gevoel, het is echt. Met liedjes heb ik het ook, een liedje van de uitvaart wat al ruim 40 jaar oud is hoor ik opeens overal. YouTube speelt als hij op automatisch staat ook steeds dat liedje en andere liedjes met toepasselijke teksten. Heel bijzonder allemaal. Ze zijn er echt nog, dat weet ik zeker. Dank voor het delen.

  1. Hoi,
   wat fijn dat je zoveel herkent en voor mij ook echt fijn om te lezen dat jij ook zoveel ervaart. Vooral dat aanraken vond ik zo bijzonder en alsof echt niemand dat gelooft, het duurde een tijd voor ik dat durfde te vertellen in mijn omgeving, terwijl ik zeker weet dat het echt was. Ik heb nog andere ervaringen daarmee dan dit met de warmte en energie, eigenlijk precies zoals jij beschrijft en die ga ik ook allemaal delen. Ben begonnen met de meest tastbare als het ware. Dat jouw man aan je heeft gezegd je seintjes te sturen, is een extra mooie bevestiging. Ik hoop dat het je troost want hoe zeker ook dat ze er nog zijn, het neemt je verdriet en gemis niet weg.

   1. Fijn dat je reageert :). Het geeft inderdaad wel wat troost maar het verdriet blijft even groot. Mijn man was echt mijn soulmate, we hadden aan een blik vaak genoeg. Het schijnt dat als je heel dicht bij elkaar stond, je die aanrakingen kan voelen. Bij mij was het niet zozeer echt warmte maar meer een kriebeltje of tinteling maar dan op zo’n manier dat je zeker weet dat je aangeraakt wordt. Ik heb dit verder met nog niemand gedeeld, alleen met jou. Wat ik wel gedeeld heb is het feit dat er lampen aan waren in ons huis toen hij net was overleden terwijl niemand die aangedaan had (ik niet en zijn dochter die erbij was ook niet). Veel mensen reageren daarop dat ze wel vaker dit soort dingen horen. Zelfs van het uitvaart centrum zeiden ze dat. Ben benieuwd naar je volgende stukje.

    1. Ik voelde inderdaad echt aanraking, daar heb ik nog niet over geschreven. Dit stuk over de warmte was een andere ervaring. Maar als jij voelt dat je wordt aangeraakt, geloof ik dat meteen want ik heb het zelf ook ervaren. Meerdere keren. En op twee manieren en daar ga ik nog over schrijven! Die aanraking waar jij over schrijft, zo voelden de meeste voor mij ook, alsof je heel licht wordt geaaid of als een vlieg die op je gaat zitten zoals jij omschrijft. Ik ben de laatste tijd niet zo vaak aan schrijven toegekomen maar ik doe m’n best wat vaker iets te laten horen. En zo fijn dit soort reacties te krijgen want dan merk je dat er echt veel meer gebeurt dan je meestal meekrijgt van anderen.

     1. Wat fijn dat je de manier van aanraken herkent. Dat geeft mij weer een goed gevoel :). Er is vrij weinig nog over geschreven helaas. Het schijnt ook een van de meest bijzondere varianten te zijn van contacten met overledenen (alleen het zien van een verschijning kan daar nog overheen).

     2. Ik heb destijds een aantal boeken uit de bibliotheek gehaald. Over aanraken heb ik volgens mij niets gelezen, maar dat hoorde ik van degene aan wie ik het als eerste durfde te vertellen en diegene vond het dus ook helemaal niet raar omdat ze ook verschillende ervaringen had. Wanneer je af en toe iets vertelt en goed oplet, ontmoet je vanzelf wel een paar mensen die ook dingen hebben meegemaakt of het van een ander weten. Over de bijzonderheid ervan en hoe vaak het voorkomt, weet ik niks, veel mensen zeggen er niks over en er is dus tegelijkertijd ook weinig over geschreven.

 2. Hoi Esther,
  Het is alweer een paar maanden geleden dat ik op jouw site keek en vanavond deed ik dat weer,omdat ik nieuwsgierig was of je een nieuw stukje geschreven hebt. En dat bleek zo te zijn. Dank je wel weer voor het delen en wat fijn dat jouw papa je zo duidelijk laat voelen dat hij bij je is. Een ervaring die ik heb, is dat ik best wat momenten heb dat het lijkt alsof er iets aan mijn haar zit. Ik voel dan letterlijk een tinteling aan een stukje op mijn hoofd. Alsof mijn vader heel zachtjes over dat stukje van mijn hoofd aait…. Ik kan het natuurlijk niet geloven dat het echt zo is en ga meteen rationaliseren en kijk dan of ik ergens een vlieg zie vliegen die toevallig vlak langs mijn hoofd vliegt…. Maar er is nooit een vlieg te bekennen… Ik hoop zo dat het mijn lieve vader is, die mij wil laten weten dat hij bij mij is :).

  1. Hoi Joline,
   wat leuk dat je weer schrijft en dat je terugkomt. Ik wil vaker schrijven en dat ga ik ook doen. Ik geloof dat als jij dat voelt aan je haar, dat dat echt je vader is. Ik heb net zoiets ervaren maar dat volgt nog 😉 en het kwam ook steeds terug. Steeds keek ik of ik iemand zag, maar dat was niet zo. En toch voelde ik echt die kriebel, dat geaai, dat vliegje dat geen vliegje was, die tinteling of hoe je het ook omschrijft. Het is voor mij nu al wat jaren geleden en de ervaringen zijn minder, maar ik heb het ook niet meer nodig, het bewijs, de troost, ik voel soms dat ie er is en dat is het. Hij zal het ook wel weer druk hebben ergens mee 🙂 en mijn verdriet is minder groot. Maar het gevoel dat ie er is, is er nog steeds. En daar word ik altijd blij van.

 3. Hi,

  Mijn man en beste vriendje is 15 september overleden. Te vroeg.
  Naar welk medium ben je geweest, als ik vragen mag?
  Ik heb met manlief afgesproken dat hij bij me moet komen spoken en dat zou hij doen.
  De lampen in het rouwcentrum waar hij lag deden wel raar en toen zei ik nog tegen mijn zoon: “Heh, dat is Herman”.
  Maar verder lijkt het alsof ik iets mis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial