Een hekel aan de hitte in de zomer is normaal

Een hekel aan hitte in de zomer.
Brandblusser…?

Waarom je de hitte in de zomer en de hete zon gewoon hartstikke vreselijk mag vinden. Lang heb ik gedacht dat het tussen mijn oren zat en ik heb ook lang het idee gehad dat het niet normaal was om een hekel te hebben aan de hete zon, de hitte en het zogenaamd mooie weer in de zomer. Het lijkt altijd alsof iedereen erg geniet van de zon en zelfs van een hittegolf. Ik niet. Mijn tips tegen de warmte helpen dus echt.

Heb jij een hekel aan de hitte in de zomer?

Ik wel.

Natuurlijk word je gewaarschuwd wanneer het heel erg warm wordt en moeten vooral ouderen en baby’s en kleine kinderen oppassen in de warmte. Maar wat als je nou niet geniet van de warmte? Er wordt toch meestal verwacht dat je de zomer heerlijk vindt.

Lekker op een terras, fijn naar het strand, vertoeven aan of in een zwembad en dat allemaal in de snikhete zon.

Alsof dat leuk is.

Op vakantie naar tropische oorden met het vliegtuig, omdat het in Nederland nou niet altijd zo prachtig is. Maar de laatste jaren waan ik mij in Spanje of nog erger en warmer. Ik ben ooit naar Thailand geweest en naar Vietnam, om iets mee te krijgen van een andere cultuur. Ooit ging ik ook nog wel op vakantie naar een warm land omdat ik daar niet zo goed over nadacht… Maar wat deed ik voornamelijk?

Zeuren.

Mijn mede vakantiegangers werden altijd gek van mijn geklaag.

Elk uur of soms wel elke minuut kan ik zeggen dat ik het zo warm heb.

Het is zo héét!!! Oh, wat is het heet! Ik zweet me de ….! Ik voel me zo …! Wat een … hitte! Oh … wat heb ik het … héét!”

En op de puntjes horen dan allerhande scheldwoorden. Sorry.

Ik krijg meestal te horen dat het heus niet minder warm wordt als ik steeds zeg dat ik het zo heet heb. En dat iedereen zweet. Dat wanneer ik er niet zo over zeur, dat het dan best meevalt. Ik moet me eroverheen zetten.

Ik moet proberen ervan te genieten.

Als ik bedenk dat ik het heerlijk vind, dat ik er dan vanzelf van geniet. Het zit dus in mijn hoofd, dat ik last heb van de warmte.

Voor een deel zit daar iets in. Je bent je gedachten niet – en toch weer wel. Wanneer je dingen kunt accepteren zoals ze zijn, scheelt dat een hoop stress, want de meeste stress zit in je hoofd. Zeker waar. Maar waarom voel ik me dan niet beter als ik dat doe?

Waarom voel ik me dan nog steeds beroerd in de hitte?

Omdat het toch niet zo werkt. In ieder geval niet met warmte waar je een hekel aan hebt, of liever gezegd, de hitte in de zomer waar je gewoon niet goed tegen kunt. Ik ben er sinds kort achter dat het gegeven dat ik me ziek voel in zulke hoge temperaturen, een lichamelijk feit is.

Het zit niet in mijn hoofd.

Nou heb ik ergens gelezen dat vooral dikke mensen en mensen die te weinig zweten erg last hebben van de warmte. Dat zal best zo zijn, maar je kunt je ook absoluut ziek voelen door de warmte als je dun bent en genoeg zweet: daar ben ik het levende voorbeeld van.

Mijn lijf wordt letterlijk enorm langzaam en mijn hersens functioneren niet meer zoals ik gewend ben wanneer de temperatuur stijgt. Ik kan niet meer helder denken, mijn spieren voelen als elastiek, mijn voeten doen pijn, ik voel me echt slap en ziek en wazig. En ik zie er ook nog uit als een natte tomaat. Dat is niet omdat ik de hitte en de zon niet leuk vind, maar omdat mijn lichaam zo reageert op die hitte.

Vanzelf. Spontaan. Genetisch.

Net alsof je verkouden wordt of je teen stoot; dat ongemak en die pijn zijn niet psychisch. Het is niet zo dat wanneer je er anders mee leert omgaan, dat het dan overgaat. Het zijn geen gedachtes. Het is niet zo dat als je maar accepteert dat je verkouden bent, dat het dan weggaat. Je teen stoten doet heel erg pijn. Dat is het resultaat van je lichaam en een factor daarbuiten. En zo is het ook met die warmte.

Ik stel me niet aan. Ja tuurlijk, er zijn ergere dingen, maar daar gaat het nu even niet over. En nee, zeuren helpt niet. Maar het is soms gewoon fijn. Om te zeggen hoe je je voelt. Zodat ze het snappen.

Niet dus.

Wat ben je wit! Jij moet nodig in het zonnetje.

Echt niet. Niet in de zon.

Lang geleden heb ik een soort van alsof gedaan. Meegedaan. Omdat iedereen bruin wilde zijn en dat normaal was. Ik wilde ook een bruin kleurtje en niet steeds voor gek worden verklaard omdat ik zo wit was. Gewoon doen wat de meesten doen. Net zoals het plaatsen van foto’s op social media normaal gevonden wordt, leek het vroeger alleen normaal als je uren in de zon ging liggen bakken.

En dat deed ik dus ook…

Daar ben ik overheen gelukkig. Dan maar wit en ook in de zomer. Zo ben ik van nature. Prima toch. Ik vind het zelfs mooi.

Nu is er steeds meer bekend over de nare gevolgen van teveel zon en verbranden en val je minder op als je je goed insmeert. Maar een aantal jaren geleden nog kreeg ik altijd commentaar op factor 50. Behalve dat ik slecht tegen de hitte kan, verbrand ik ook snel. Er zijn natuurlijk erg veel mensen die nog wel uren in de zon gaan liggen of onder de zonnebank gaan, of zich van top tot teen met bruiningscrème insmeren, maar ik wil nu gewoon lekker wit zijn.

Maar er is nog iets.

Het idee dat je naar buiten moet wanneer de zon schijnt en zelfs in de zon moet zitten.

Behalve de bruin of wit vraag en het feit dat sommigen serieus slecht tegen de warmte kunnen, is er sociale druk. Je wordt geacht te doen wat de meesten doen. En in sommige situaties is het dan best moeilijk om te doen wat je zelf prettig vindt. Er wordt vaak vanuit gegaan dat iedereen blij wordt van de hete zomerzon.

Mijn vader zat met de hitte altijd het liefst binnen.

En dat vonden de meesten een beetje raar. Hij viel op. Het werd wel geaccepteerd, maar zeg nou eerlijk, wie gaat er nou binnen zitten met dat mooie weer? Zelfs toen er nog geen internet was, was er blijkbaar veel invloed van anderen.

Wie gaat er nou vrijwillig binnen zitten in de zomer?

Dat is zo ongezellig. Iedereen viert feest. In voortuinen en op balkonnetjes worden lekkere drankjes gedronken. In achtertuinen zijn ze in de zon aan het barbecueën.

Je moet toch lekker naar buiten en van het zonnetje genieten?

Je moet toch gewoon mee op een terras?

“Es, je gaat toch niet alleen thuis blijven met dat mooie weer, ga gezellig mee naar het strand!”

Ja, dat deed ik soms. En andere dingen ook waarbij ik het werkelijk bloedheet had en niet wist waar ik het zoeken moest.

Met collega’s wandelen tijdens de lunchpauze. In de snikhete zon iets drinken. Met een verjaardag bij alle visite in de tuin zonder schaduw. Met een teamuitje bij een restaurant buiten eten zonder parasol, omdat iedereen vanzelfsprekend in de zon zit.

Je voelt je toch een buitenstaander wanneer je met het prachtige weer niet meedoet.

Maar ook daar ben ik overheen. Het is prima om in de schaduw te blijven, ook in je eentje. Het is oké om binnen te zitten als de rest buiten zit en het ook met een parasol niet te harden is. En soms kan het niet anders of wil je niet anders en moet je even doorbijten.

Heb jij ook een hekel aan de hitte in de zomer?

Je wijkt af van het gemiddelde. Je bent niet normaal.

Althans zo lijkt het.

Maar.

De andere mensen die de warmte en de brandende zon niet fijn vinden, die zie je natuurlijk niet. Die hebben het ook vast gezellig, maar alleen anders.

Het heeft even geduurd, maar nu zit ik dus ook vaak binnen in de zomer. Niet altijd natuurlijk, maar ik vind het normaal.

Ik heb een hekel aan die bloedhete zon in de zomer en die afschuwelijke hitte.

Ik voel me er ziek door.

Maar weet je wat nou zo fijn is? Zodra ik een supermarkt binnenstap, voel ik me op slag vrolijk en fit en zo fris als een hoentje. Mijn ziekte verdwijnt onmiddellijk. Ook als ik er niet over heb nagedacht van tevoren, want boodschappen worden gewoon gehaald, ook met een langzaam brein en een traag lichaam.

Lekker weertje joh.

Mwah. Geef mij maar een pak sneeuw.

Ook zo’n last van de warmte? Lees dan vooral Mijn 6 Tips tegen de warmte die echt werken!

&

24 Reacties

 1. Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben…..ik haat ook hitte.
  Vooral de zomers van de afgelopen jaren,gewoon akelig heet!

  1. Hoi Sylvia, het wordt inderdaad steeds heter en vreselijker. Wat fijn iemand die het ook zo ervaart. Ik geniet na vorige week echt van de regen en de wind. Heerlijk! Mijn dochter had bedacht om de koelkast even leeg te halen en erin te gaan zitten. Dat mocht ze proberen van mij, alleen helaas pas ik er niet meer in.

 2. Hallo, jij bent heus niet alleen. Elk jaar zijn die zomers een ware nachtmerrie voor mij. Vanaf de lente voorbij is kijk ik enorm tegenop tegen die paar maand die ik nog moet trotseren . Je moest eens weten hoe blij ik ben als we eind september naderen. Bij mij thuis gaan de rolluiken in de zomer dicht en kom ik enkel buiten om boodschappen te doen. Geef mij maar bewolkt, 21 graden en lekker wat wind. Ik haat die zomers en word er humeurig van.

  1. De nachtmerrie deze week… Vooral binnen blijven of lekker lang naar de supermarkt. Zo fijn dat ik van meer mensen hoor dat ze hier last van hebben.

  2. helemaal me eens ,wat ben ik blij als die rotzomer weer voorbij is ,die hitte ,je word er gewoon broed van bab bah ,laat het maar lekker hard regenen ,heerlijk

  3. Oef wat n herkenning! Ik sleep me echt door de zomer als het te warm is, voelde dan ziek… werken zonder airco is een marteling en volg t weerbericht in de hoop dat de temperatuur onder de 23 graden weer gaat…. maar voel vanuit m’n partner en omgeving ook de druk ‘waarom kom je niet lekker buiten zitten?’ En ik ben raar als ik na n dag hard werken s avonds geen ommetje wil maken🙈 m’n benen snakken enkel naar binnen bij n waaier zitten nog, doe geen klap met warm weer….
   en nee… ben n vrolijk mens doorgaans… maar met warm weer even niet 😊

   Even volhouden T is al bijna eind augustus 😄

   Sterkte mede lotgenoten!😁😘

 3. Altijd gedacht dat ik de enige was, ik haat die hitte!! Ik voel me vaak ook verplicht om mee te moeten gaan naar het water, maar ik vind het vreselijke. Helaas heb ik het gevoel dat niemand het begrijpt.

  1. Hoi, je bent zeker niet de enige en ik begrijp het absoluut. Ik ga morgen naar de bioscoop met de kinderen in plaats van naar het water…! Het is weer verschrikkelijk deze week. Ik ga liever zwemmen in een binnenzwembad als het koeler is.

 4. Ik haat de zomerhitte. Mensen die temperaturen van 30 graden en hoger geweldig vinden, voor wie het niet heet genoeg kan zijn, het zijn lieden waaraan volgens mij een steekje loszit. En dan die jaarlijkse, opgeklopte gezelligheid, met z’n geluidsoverlast, de stinkende barbecue’s en het gezuip: een ware nachtmerrie is het.
  Als je de zomerhitte verafschuwt, spoor je in de ogen van velen niet. Als het heet wordt, word je geacht naar het strand te gaan, in kilometerslange files te staan, lekker bruin te gaan bakken en bovenop elkaar te gaan zitten. Dát is pas een feest!

  1. Een nachtmerrie voor mij, die hitte. En voor jou dus ook. Ik vind wel dat degenen die van de warmte houden en het strand opzoeken, dat net zo lekker mogen vinden als dat wij het vreselijk vinden. Allebei geen steekje los hoor, maar gewoon hetzelfde en toch anders 😉 De mensen die de hitte verafschuwen, die kom je alleen minder snel tegen in de zomer. Dus ik ben blij jou hier tegen te komen.

   1. Dat van dat loszitten van dat steekje heb ik in m’n tekst verwerkt, omdat het mijn ervaring – en zonder twijfel ook die van vele andere hittehaters – is, dat zij die de hitte adoreren op hún beurt vinden dat er aan mij een steekje loszit: wat mankeert iemand die niet van de zomer houdt? Het voelt alsof je als mens dan even niet meer meetelt.
    Het is mijn inschatting dat er relatief veel mensen zijn die niets van de zomer moeten hebben, maar daar liever over zwijgen, omdat ze niet tot een minderheid gerekend willen worden, geen uitzondering op de norm willen zijn.

    1. Ja ik begrijp het en ik denk ook dat je gelijk hebt. Het is ook mijn ervaring. En als je misschien verder leest, is dat ook precies wat ik met dit blog wil (gaan) uitdragen, dat je met respect voor de ander jezelf mag zijn. Want: Wat is normaal? Als je je zelfs al buitengesloten voelt omdat je de zomer niet fijn vindt, hoe is dat dan met onderwerpen waar je dagelijks mee te maken hebt…

     1. Van polariseren moet ik ook niets hebben, hoor. Maar ik heb in de voorbije jaren nét iets te vaak meegemaakt dat je als minderheid onbedoeld op afstand wordt gezet door een meerderheid die de zomer liefheeft, dat is, vinden zij, nu eenmaal de moraal.
      Friedrich Nietzsche schreef ooit dat morele verschijnselen niet bestaan, maar alleen een morele uitleg van verschijnselen. En zo is ’t.

 5. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het 100% achter dit verhaal sta.
  Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt raak ik al spontaan in de stress.
  Die klote hitte maakt me ziek..ik heb het Spaans benauwd, krijg er hoofdpijn van en word zo gaar als een gympie. En het ergste is nog dat je “gewoon” van niets doen, dus laten we zeggen, rustig op de bank Netflixen, al spontaan begint te zweten zonder dat ik me fysiek inspan. Over de nachten maar te zwijgen..
  In slaap komen is een hel. Binnen de kortste keren weer wakker door dat je doorweekt bent van het zweet. En dan slaap je natuurlijk tegen het einde van de nacht eindelijk, gaat de wekker. Nee, geef mij maar een lekkere koele zomer van 18-20 graden en af en toe een beste plensbui. Ik kijk al weer herfst. Hoe kouder hoe beter ik slaap.
  O ja, op vakantie gaan is ook leuk als het buiten 15 graden is😉

  1. Wat heerlijk zoveel herkenning. Ik vind 20 graden zo’n beetje ook het fijnst. En absoluut liever regen ja dan wat we nu hebben. Dit is echt niet te harden. Gister hoorde ik ook weer dat ik me niet zo druk moet maken, dat het daar aan zou liggen. Echt niet. Precies wat jij zegt. Boven een bepaalde temperatuur functioneert mijn lijf gewoon niet meer. Ik lig ’s nachts onder een natte handdoek, dat scheelt echt een heleboel. In het begin even wennen, maar je wordt er koel van.

  2. nu ik ben blij dat wij in een land leven ,met vier jaargetijden ,daarvan heb ik het liefst ,dat de zomer verdwijnt ,geen herrie , harde muziek , geen stinkende barbecues ,stinkende vuur kachels enz ,en dat weer word elk jaar heter afschuwelijk

 6. Ik ben het zó eens met de verhalen van mensen hier. En het geschreven stukje had van mij kunnen zijn. Heel erg herkenbaar. Ik word al nerveus als ze elke dag op t weerbericht beginnen te zeuren dat het éindelijk “mooi” weer gaat worden. Ik haat de zomer! Dat kan ik gerust stellen en ik ga t ook niet meer ontkennen omdat ik bang ben raar gevonden te worden. Schreeuwende mensen, keiharde muziek uit openstaande ramen, bbq luchten doordat ik mijn ramen moet sluiten, gillende kinderen, niet kunnen slapen door de hitte. (Wat overigens lekker is zijn de koelmatten voor honden, daar ga ik lekker op liggen in bed.) Het is niet zomaar zeuren over de hitte, wat veel mensen wel vinden, maar het gewoon niet lekker voelen en niet goed kunnen functioneren bij 25gr of meer. Ik zit met de ramen en deuren en gordijnen dicht. Ook niet echt gezellig maar het scheelt al snel n paar graden. Het is trouwens bewezen dat mensen het best functioneren bij 17gr, ik iig wel. Ik wens jullie hier allemaal een zomer van 20gr met lekker een paar regenbuitjes per week 🙂

  1. Hoi Marianne, wat leuk die herkenning. Dank je wel voor je reactie! Ja het wordt weer mooi weer… Maar niet te heet graag. Het is inderdaad niet zeuren. Het is het echt ziek voelen. Precies zoals ik heb proberen uit te leggen en hoe jij zegt. En je bent helemaal niet raar. Blijkbaar zijn er veel zoals wij 😉

 7. Wat een herkenning. Heerlijk. Ook ik word steeds voor gek verklaard als men zegt ‘lekker weertje he?’ Nee, geef mij maar regen en koelte. En ik ben gek op onweersbuien. Maar die laatste lever ik graag in als dat betekent dat we van de zomer af kunnen zijn.
  Om eerlijk te zijn vind ik 21-25 graden vaak al (veel) te warm. Geef mij maar een graad of 15 of maximaal 17 buiten. Helemaal met die akelige rotzon erbij. Dan loopt het binnen zo snel op. Bewolkt, 15 graden, zo nu en dan flink veel regen. Heerlijk.
  Ik kan ook slecht tegen dat schelle, oogverblindende licht, de opgedrongen vrolijkheid en mensen worden doorgaans heel vervelend met warm weer, altijd die stookgekte (zelfs bij kou met die stinkende open haarden), schreeuwerig, overal radio’s aan buiten.

  En dan dat akelig zieke gevoel, darmen overstuur, en het psychische aspect: angst, want paniekaanvallen door de hitte, zo benauwd, helaas niet rijk genoeg voor een huis met geïntegreerde airco door de hele woning.
  Ik heb al veel pijn, en meerdere ziektes die me in alle seizoenen plagen, maar vooral in de zomer (en de lente als die warm is) is het extra zwaar. Zelfs op het suïcidale af.
  Ik tel weer af naar de herfst… ik háát hitte!

  1. Je bent echt niet gek. En dankjewel voor je reactie. Voor mij is het ook fijn die herkenning. Er zijn toch veel meer mensen die het ook zo ervaren! Ik vind 25 graden ook al echt veel te warm. En als ik dat licht niet genoemd heb, dan doe ik dat bij deze. Ik kan ook slecht tegen de zon in mijn ogen, een zonnebril daar schijnt het gewoon boven door, helpt niks. Een hoed dan weer wel, maar dat is ook weer warmer. En kijk toch even bij mijn tips, want serieus ik loop als het te gek wordt, echt de hele dag met natte kleren en natte handdoeken over m’n schouders, en voeten in koud water als dat mogelijk is. ’s Nachts ook onder natte handdoeken en natte sokken… het helpt echt. Maar we kijken uit naar lekker weer. Ik bedoel echt lekker 😉

 8. ik woon in zeeuwsvlaanderen warmst dorp van Nederland vreselijk die hitte en werken oh thuis airco geruisloos en heerlijk ik kook graag maar zei tegen me man ik kook niet in die k… hitte direct airco geregeld zonnepanelen op dag. op me werk is het niet te doen die warmte mensen verzorgen snik hete douche ohhh steeds hoofd onder koude douche daar maar ik heb voorruitzicht thuis koel yeah

 9. Zo blij dat ik niet alleen ben.
  Ik ben zowat in staat om een ticket naar IJsland te boeken.
  En toch hebben mensen een nog kortere lontjes in de zomer. Dat wordt even vergeten. Fijn he…hitte denk ik dan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial