Hondenpoep in speeltuinen: overlast van hondendrollen

hondenpoep in speeltuinen
Speeltuin Poep-Hindernisbaan

Mijn dochter kwam thuis uit school met kak aan haar handschoenen. Laatst met de sneeuw leek het zo leuk – sneeuwballen gooien. Hondenpoep in speeltuinen is normaal. Maar we wonen in een van de meest ontwikkelde landen ter wereld. En elke dag zitten er kinderen onder de hondenstront. Moet dat niet gewoon afgelopen zijn?

Help mee actievoeren!

Hondendrollen om in te spelen.

Het was heerlijk klimmen en klauteren – tot mijn kinderen en ik ontdekten dat er overal hondenpoep in de speeltuin lag.

Speeltuinen staan vaak synoniem voor hondentoiletten. Het ergste is dat de meeste mensen die dit doen, zich daarvan bewust zijn en er expres mee doorgaan. Omdat ze vinden dat ze daar het recht toe hebben.

Ziek van de poep.

Hondenpoep zit vol ziekmakers. Kinderen kunnen er groeistoornissen door krijgen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen onder andere darmkwalen, astma, huidirritaties, diarree en hoofdpijn krijgen door de bacteriën en spoelwormen en parasieten.  

Twintig vlaggetjes waren snel op.

Er is te weinig aandacht voor het probleem. Daarom heb ik in de speeltuin waar ik zoveel drollen aantrof, een vlaggetje in elke drol geplaatst. De twintig vlaggetjes die ik had meegenomen, waren algauw op en toen was slechts een klein gedeelte van de totale speelgelegenheid bevlagt.

Daarna heb ik samen met mijn kinderen een spandoek ‘Speeltuin Poep-Hindernisbaan’ opgehangen. En de krant gebeld, waar een uitgebreid artikel in verscheen naar aanleiding van mijn verhaal.

Nee geen katten.

In het gras bij de school in de buurt ligt elke dag poep en daar spelen de schoolkinderen iedere dag buiten tijdens de pauzes. Op de verscheidene speelterreinen in de buurt liggen bijna overal hondendrollen.

En nee – het zijn géén kattendrollen. Ik zie de baasjes met hun honden lopen en ik zie dat ze het laten liggen.

Kinderen vol gesmeerd met hondenpoep.

Dagelijks zitten er kinderen vol met hondenpoep. Kinderen merken vaak niet meteen dat ze erin trappen, smeren vervolgens de bal en de glijbaan en het schoolplein vol, trekken hun schoenen uit, proberen hun handen te wassen en besmeuren ondertussen ook de deurklinken en de kraantjes en wasbakken met poep.

En dus iedereen.

Laatst met de sneeuw leek het zo leuk – sneeuwballen gooien. Tot mijn dochter thuis kwam uit school met kak aan haar handschoenen. Benieuwd wie die sneeuwbal in het gezicht heeft gekregen.

Acties gemeente hondenpoep in speeltuinen.

Vorig jaar heb ik een brief naar de gemeenteraad gestuurd vanwege de overlast in de speeltuin die grenst aan mijn achtertuin. Op een dag kwam mijn zoon volledig onder gesmeerd binnen:

Mam, ik dacht opeens wat stinkt het hier.

Schoenen vol. En ook het trapje van de glijbaan, de glijbaan zelf, handen, jas, broek, deurklink, vloer et cetera.

Vervolgens zijn een gemeenteraadslid en een medewerker van de wijk bij mij thuis langs geweest en hebben zij de buurt bekeken. Daarna is er een hondenverbodsbord in het speeltuintje geplaatst, een poepprullenbak bij het winkelcentrum neergezet en er zouden boa’s wat vaker langs de school gaan lopen.

Het helpt allemaal niets.

Er is geen serieus beleid wat betreft hondenpoep. Want hoewel het verplicht is om hondenpoep op te ruimen op andere plekken dan in de losloopgebieden, wordt dit amper gedaan en niet gehandhaafd.

Voorstanders van poep op speelplaatsen klimmen zelfs op stoelen en gaan op pad met scharen en messen om onze poepverbodsbordjes te verwijderen.

Ik heb al vaker actie gevoerd met m’n kinderen door bordjes te maken en op te hangen in de buurt. Bij de school, op het speelveld, in de straten, bij het winkelcentrum en het voetbalveld in het park.

Overal werden de gelamineerde tekeningen en teksten binnen een paar dagen of zelfs binnen een paar uur verwijderd door hondenbezitters, die menen het recht te hebben hun hond overal te laten kakken en hondenpoep te laten liggen in speeltuinen.

Zelfs op plaatsen waar iedere dag kinderen spelen.

Verschillende keren heb ik nieuwe bordjes opgehangen. Om het moeilijker te maken ze weg te halen, heb ik die met een trap hoog aan lantaarnpalen bevestigd met vele lagen tape en ijzerdraad. Zelfs die waren in een mum van tijd verdwenen.

De tape, het ijzerdraad en de geplastificeerde tekeningen verdwenen meestal keurig in de prullenbak.

Is het nou zo moeilijk om dat ook met een drol te doen?

Nederland?

Twintig drollen in een speeltuin is helaas geen uitzondering.

In vele gemeentes is de overlast van hondenpoep vergelijkbaar. Wanneer je op internet kijkt, kom je overal kinderen, ouders en leerkrachten tegen die acties voeren, omdat er hondenpoep op speelpleinen ligt.

Er zijn vele hondenbezitters die de uitwerpselen laten liggen – gewoon – voor iemands voordeur, voor de ingang van een winkel, voor de ingang van een school, op het gras naast een basketbalveld, op een voetbalveld. En dus zelfs in speeltuinen.

Help je mee actievoeren en word je mijn abonnee op YouTube?

&

1 reactie

  1. Wat dacht je van hondenpoep op begraafplaatsen? Op of rond een graf of pad, sommigen laten hun honden gewoon los daar. Asociaal! (And then some!)
    Ik maakte het mee toen er bij mijn moeder’s graf de gedenksteen was geplaatst, je bent rouwende, verdrietig, en het volgende moment sta je je nette schoenen schoon te maken. Wat een gore, ranzige rotklus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial