Lieve papa

 

Papa dood afscheidsgedicht detail rouwkaart
Slotakkoord

Ik zit bij je thuis

in mijn oude huis.

Jij ligt boven in bed.

Het is alsof ik net

onderaan de trap

heb geroepen: “Páp!”

Binnen met mijn eigen sleutel,

meestal met een kleine keutel,

of eigenlijk vaker met twee.

M’n mooie kinders gaan graag mee

even naar opa op de fiets,

voor een Milky way of voor niets.

Ik zit nu buiten in je tuin,

het is te warm; ik word niet bruin.

Jij houdt ook niet van hitte.

De laatste tijd wel van pitten,

slápen… en je had het koud!

Papa die van warmte houdt?!

Pyjama’s heb ik gehaald

en met jouw pinpas betaald.

Pap, ik zit naast je bed.

Het is alsof ik net

heb gezegd: “Ben je wakker, pap?”

Je ligt daar zo stil en zo slap.

Oh, gelukkig… Je bent niet dood…

“Moet ik Brinta halen of brood?”

“Es, ben jij dat?

Er is weer wat…

Kun je naar de apotheek?

En boodschappen voor een week?”

Je had hulp nodig.

En overbodig

 om te zeggen misschien,

maar ik had graag gezien

dat ik langer had gehad

om dit of dat

voor je te doen.

Meestal een zoen

voor ik weer wegging

en jij je eigen ding

kon doen.

En toen

naar Hospice Dignitas,

waar ik elke dag was.

Om bij je te zijn.

Ik ben niet meer klein,

maar jíj bent míjn pápa, weet je!

Ik hou van je en niet zo’n klein beetje!

Pap, ik zit naast je bed.

Het is alsof ik je net

in de Deka heb gezien.

Met een kar en misschien

twee dingen erin ofzo.

Maar een mandje is zo

onhandig vind jij.

Pap, jij bent voor mij

de allerbeste ooit.

Ik vergeet je nooit.

Ik probeer over je te schrijven,

maar alle dingen blijven

te weinig op papier.

Wat je hier

hebt betekend voor mij,

is zoveel meer dan jij

je realiseert.

Wat ik heb geleerd

van jou is zóveel.

Nog elke keer deel

ik vele dingen met jou;

groot, klein, en of het nou

belangrijk is of niet,

zoals jij het ziet

is er geenéén.

En zo meteen

zeg je gewoon:

“Es, doe niet zo moeilijk.

Niet lullen, gewoon doen.”

En ik zit nu te lachen,

gewoon om toen.

En tegelijk zit ik te janken.

Ik hoor de vertrouwde klanken

van jou.

En nou

zit ik naast je bed.

Het is alsof ik je net

hoorde ademhalen.

Je buik zag dalen.

Pap, ik zit naast je bed.

Het is nog maar net,

maar jij bent dood.

En ik ben groot,

maar niet groot genoeg.

Het is veel te vroeg.

Ik wil niet dat je weggaat!

Ik wil dat je opstaat!

Pap, ik had geen betere papa

kunnen wensen.

Ik wil je niet missen

en van alle mensen

die ik ken

schrijft mijn pen

het moeilijkst voor jou.

Het is teveel om nou

op te schrijven.

Maar we blijven

bij elkaar.

En elk jaar

dat ik nog leef,

elke minuut beleef

ik met jou samen.

En zó kwamen

we uit de VU

en zó was het nu

dan écht einde verhaal.

Ik herinner het me allemaal.

Je kotsbakje erbij,

of gewoon met mij

aan tafel, gezond en wel.

Of met je slipper een lel.

Alles tolt in mijn hoofd.

En ik heb je beloofd

dat ik je nooit vergeet.

Ik wil dat je weet

dat dat niks anders is dan waar.

Maar met dit lichaam ben jij klaar.

Je leeft voort in mij

en vele anderen erbij.

Pap, ik zit bij je bed.

Ik heb je slippers klaargezet.

Je kunt er zó in stappen

en straks nog grappen

maken als je wil.

Misschien heb je mijn gegil

nog gehoord, toen je wegging.

Het maakt niet uit. Er is één ding

dat ik nog wil zeggen

en niet uit kan leggen.

Pap, ik ben bij je

tot in de eeuwigheid.

Pap, ik zie je!!!

 

&

6 Reacties

  1. Erg bedankt voor je reactie. Dat is nieuw voor mij want ik ben nog bezig dit blog goed onder de aandacht te brengen. Wat fijn dat je het gelezen hebt en ik ben blij dat het iets voor je heeft betekend. Ik wens je veel sterkte met je verdriet en ik hoop dat jij ook misschien merkt dat je opa nog bij je is.

 1. Lieve Esther,

  Wat een fijne blogs schrijf je. Ik vind jouw gevoelens en gedachten zo herkenbaar op meerdere gebieden. Ben niet voor niets op jouw site terecht gekomen, toeval? ;).
  Mijn lieve vader is recent overleden en ook ik denk signalen te krijgen van hem. Helaas ben ik niet overtuigd dat het echte signalen zijn. Misschien wil ik ze gewoon zien en berust alles op toeval…. Fijn om te lezen dat jij dezelfde gedachten en gevoelens hebt ervaren…. Jij bent inmiddels wel overtuigd dat de signalen die jij krijgt niet op toeval berusten. Hoop dit ter zijne tijd ook te kunnen voelen,zonder twijfel :).

  1. Lieve Jolien,

   ik werd helemaal blij van je reactie, zo oprecht en uitgebreid! Ben best wel trots want dit is de tweede reactie (behalve spam) die ik krijg sinds ik bezig ben met dit blog en dat doet me erg goed, zeker omdat het zo’n mooie is! Ik vind het leuk om te horen dat jij ook denkt signalen te krijgen. Het is even wennen, maar als je ervoor open kan staan, twijfel je straks niet meer. Vertrouw op je gevoel. En soms wil je misschien iets zien en is dat wel gewoon toeval, dat kan ook. Maar is dat erg? Uiteindelijk merk je het verschil vanzelf en soms weet je het gewoon niet zeker. Ben wel nieuwsgierig wat er bij jou dan zoal gebeurt 🙂 en heel veel sterkte met je verdriet.

 2. Beste Esther,

  Bedankt voor jouw blogs, ben al zo lang zoekende naar bevestiging van leven naar de dood! Kon mij nergens in vinden en was nog steeds zoekende! Totdat ik op jouw blog terecht kwam. Jouw verhaal komt erg overeen met mijn verhaal en gevoel, alleen ik hoop ook op tekens van mijn vader, alleen voel en zie ik ze niet! Ik had ook een bijzondere band met mijn vader Wij deden ook alles samen, hij is vorig jaar in mei overleden! Het gemis is zo zwaar, ik praat er veel met mijn man, zussen en broer over wat hun denken waar hij is! Ik denk elke minuut van de dag aan mijn papa!! Ik vind jouw verhaal echt heel bijzonder en het heeft mij erg ontroerd, Wat heb je het Allemaal mooi geschreven en verwoord! de bevestigingen die jij krijgt van jouw vader het horloge, de muziek in de auto en de kast , dat is waar ik ook zo op hoop iets een klein teken zodat ik weet dat hij ook bij ons is en dat het niet oneindig is en dat we ooit weer samen zullen zijn! Bedankt dat je dit wilde delen!

  Liefs

  1. Beste Jeannette,

   dankjewel voor je prachtige reactie! Het doet me heel erg goed om dit te lezen. Het is precies waarom ik ben begonnen met dit onderwerp, omdat ik zelf niets kon ontdekken waar ik mij in kon vinden. Het verlies kan inderdaad erg zwaar zijn, dat heb ik zelf ook zo ervaren. Ik hoop dat jij nog merkt dat hij echt nog bij je is. Mijn broers zeggen soms bijvoorbeeld ‘Bij mij doet ie niks hoor,’ of misschien merken ze het niet op, ik weet niet. Ik ken iemand die wel zeer duidelijke tekens kreeg van haar moeder en zus, maar toen haar vader overleed, kwam er niks, ook niet toen ze op zoek ging. Ik weet niet hoe het werkt. Ik hoop voor jou dat je nog bevestiging krijgt. Mijn verhalen gaan nog verder, ik heb nog meer dingetjes meegemaakt, heel vaag of duidelijk, ik ga alles opschrijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial