Ik heb een hekel aan de hitte in de zomer. Verkoeling nodig? Ik heb tips tegen de warmte die echt werken. Ook kleine kinderen hebben er zeker weten baat bij. Er zijn vele adviezen te vinden om de zomer door te komen als je niet van de warmte houdt, maar de meeste tips die ik tegenkom, zijn zo voor de hand liggend dat ik er niks aan heb. Of ze helpen voor geen meter en zijn alleen maar leuk verzonnen. Maar wat nou als je ziek wordt van de warmte overdag en er ook nog de hele nacht van wakker ligt? Wat nou als je kleine kind duidelijk last heeft van de hitte?
Uit de zon blijven… serieus?! Je zoekt toch tips tegen de warmte die echt werken?
Uit de zon blijven. Ja. Dit is een tip die ik tegenkom. Natuurlijk blijf je uit de zon als je gek wordt van die warmte. Logisch toch. Veel adviezen tegen de hitte had je makkelijk zelf bedacht. Uit de zon blijven doe je automatisch. Net als op het heetst van de dag binnen blijven. Tenminste als dat kan. Die tips tegen de warmte werken niet echt, dat is het soort tips om aandacht te trekken met een stukje tekst, terwijl diegene niet spreekt uit ervaring.
Soms weet je van tevoren al dat de tip niet gaat werken.
Hitte accepteren?
Ja en nee.
Zelf kan ik bijzonder slecht tegen de hitte. Ik verbrand snel, maar word ook gewoon niet goed van die warmte. Ik word er letterlijk beroerd van als de temperatuur stijgt. Ook wanneer ik me erbij neerleg dat het zo heet is.
Ik heb lang gedacht dat ik de zomer en de zon leuk moest vinden, zoals bijna iedereen dat lijkt te doen. Maar ik vind het niet leuk. Ik heb een hekel aan de hitte in de zomer. Daarom doe ik alles om zo koel mogelijk te blijven. Het is toch fijn als je iets kunt doen om je beter te voelen.
Als je niet tegen de warmte kunt, heb ik 7 tips voor je die echt werken.
Tips die er zeker voor zorgen dat jij je meteen fijner voelt wanneer je ze toepast. Ook kleine kinderen kunnen met deze tips goed koel blijven, zowel overdag als ’s nachts. Al het onderstaande voer ik namelijk zelf uit als ik me onprettig of ziek voel door de warmte. En dan voel ik me weer kiplekker! Het makkelijkst is wanneer je thuis bent, maar ook wanneer je naar je werk moet, kun je met een beetje creativiteit en brutaliteit een heel eind komen.
1. Ga zitten met je voeten in een emmer koud water.
Wanneer je er even uit moet, ga dan vooral niet je voeten afdrogen. Juist het water op je huid zorgt dat je fris blijft.
2. Maak een handdoek goed nat en hang die over je schouders.
Wanneer je thuis zit, is dit makkelijk uit te voeren en het is iets waar je enorm van opknapt. Een natte handdoek en het liefst een grote zorgt onmiddellijk dat je je stukken beter voelt. Het werkt het best wanneer je bovenlijf zo bloot mogelijk is. Maar over een hemdje kan natuurlijk ook prima.
Zit je op je werk waar je niet zoveel privé zit? Als je alleen tegenover je collega zit te typen en te bellen, kan je best een natte handdoek over je schouders leggen. Maar als je een bus bestuurt, is dat wat moeilijker. Dan zou je een sjaaltje goed nat kunnen maken en dat in je nek en over je borst leggen, of een klein handdoekje.
Wanneer deze tip voor jou moeilijk uit te voeren is, dan is tip 5 misschien praktischer.
3. Ga ’s nachts onder een natte handdoek liggen.
Geen lakens in de vriezer, geen koele dekens. Dat werkt natuurlijk voor geen meter. Ook alleen onder de sloop van je dekbed liggen is veel en veel te warm. Koude lakens zijn binnen een paar minuten opgewarmd. Dat zijn tips tegen de warmte die echt niet werken en zelfs helemaal niets doen. Ook zonder iets over je heen is het te heet om te kunnen slapen! Je temperatuur is te hoog en daardoor voel jij je beroerd.
Wil je het ’s nachts zelfs koud krijgen zodat je daarna onder je warme laken of deken kunt kruipen? Kan je kind niet slapen door de warmte?
Neem een groot badlaken of gewone handdoek en maak die goed nat. Echt drijfnat zodat het lekt is misschien teveel van het goede, omdat je bed dan ook nat wordt, maar doe vooral wat je zelf prettig vindt. Zo nat dat het lekker doorweekt is, maar niet lekt, vind ik het best.
Ga er onder liggen en geniet van de kou. Vooral ook lekker op je voeten leggen. Je zult merken dat je veel beter slaapt. Als je het na verloop van tijd koud krijgt omdat de nacht afkoelt, gooi je je natte handdoek gewoon aan de kant.
4. Trek ’s nachts natte sokken aan.
Wanneer je de natte handdoek iets teveel van het goede vindt, of juist nog meer verkoeling wil, dan werkt het fantastisch om natte sokken aan te doen. Die handdoek verschuift na een tijdje en ook hete voeten zorgen ervoor dat je niet kunt slapen. Wanneer je je sokken goed nat maakt, blijven die lekker op hun plaats. Heerlijk koud.
5. Maak je kleding nat.
Volgens mij kan bijna iedereen dit doen. Natuurlijk is het alweer het makkelijkst wanneer je thuis bent, maar je kunt vrijwel alles nat maken. En het geeft echt enorm veel verkoeling. Dit is de tip voor overdag die het beste werkt. Zeker ook voor kinderen.
Giet een paar bekers water over je rok of broek. Ga in de weer met een plantenspuit. Hou je shirt en broek onder de kraan. Verzin het maar. Een spijkerbroek of spijkerrok blijft lekker lang fris. Katoen neemt veel water op en blijft lang vochtig. Beetje opgedroogd? Dan weer langs de kraan.
Alleen voor mensen met een dik uniform lijkt het me wat lastiger, maar misschien kun je je hemd of shirt eronder nat houden. Een plantenspuit binnen handbereik moet toch kunnen. Of maak alleen je broek of rok nat omdat dat minder opvalt. Ook gedeeltelijk natte kleding geeft al enorm veel verlichting in de warmte.
Alle sportkleding is er tegenwoordig op gemaakt om je goed droog te houden, maar zoek nu juist kledingstukken die lekker nat blijven.
6. Zet een hoed op.
Moet je langere tijd echt buiten zijn of wil je dat? Ook wanneer je gek wordt van de zon? Zet een hoed op. Pet mag ook, maar een hoed is beter. En dan niet zo’n dun lichtdoorlatend strooien gevalletje zonder rand, dat helpt nog niks. Ja, het gaat eronder zweten, maar de schaduw op je gezicht en op je schouders en nek is echt veel koeler dan met je hoofd in de volle zon lopen.
7. Houd ijsklontjes paraat.
Wanneer je een baan hebt waar je onberispelijk moet blijven – voor zover dat lukt in de hitte – en er is dus geen airco, houd dan een voorraadje ijsblokjes klaar. Leg er een paar in een bakje en laat regelmatig je handen en polsen ijskoud worden. IJsblokjes in je mond kan natuurlijk ook.
8. Alles bij elkaar!
Met 25 graden hoeft het misschien niet. Maar 29? Pfff. En met 34 graden in het vooruitzicht, weet ik wel zéker wat ik dan ga doen. Zo gauw het mogelijk is, zit ik met mijn voeten in een emmer koud water, heb ik een doorweekte rok die lekker lang nat blijft, hangt er een kletsnatte handdoek over mijn blote schouders en lig ik ’s nachts onder een natte handdoek en heb ik natte sokken aan. Als ik in een pretpark ben met 30 graden in de volle zon, heb ik een hoed op die de zon echt tegenhoudt.
Mijn tips die serieus werken tegen de afschuwelijke warmte, ook als je echt niet tegen de hitte kunt. Probeer maar!
Hittegolf? Geniet van de koelte!
Mijn ervaring is dat alles met water maar eventjes werkt totdat het opgewarmt is en dan wordt het nog erger namelijk warm… EN VOCHTIG, en dat is nog veel erger! Het enige wat echt werkt is een kelder of airconditioning.
En dan niet zo’n dom ding waar je ijsklontjes in moet doen. Dat zijn geen airconditioners maar “swamp coolers”. De reden dat ze zo genoemd worden is omdat de ruimte zo vochtig gaat voelen als een moeras en na enkele dagen ook ruikt naar moeres vanwege de algen en bacteriën die in het water reservoir gaan groeien. Het is ook een perfecte manier om ziek te worden.
Nee ik heb het over zo’n ding dat bromt en een kilowatt aan energie verbruikt. Deze maken de omgeving naast koel ook “droger”. Dat laatste is nog belangrijker omdat het vooral de hoge luchtvochtigheid is die hitte zo ondraaglijk maakt. Ik kan bijvoorbeeld heel slecht tegen de hitte in Nederland en Florida (Amerika) waar de luchtvochtigheid in de zomer zo’n 80% is. Daarintegen kan ik er in Frankrijk en op Aruba, waar de luchtvochtigheid een normale 50% blijft prima tegen. Pas boven de 35 graden begin ik het dan warm te vinden, maar in de schaduw vind ik het dan nog steeds te doen zolang de luchtvochtigheid maar onder de 55% blijft.