Hoe coronamaatregelen 1 juli voor 2e lockdown zorgen

corona regels juli nieuwe lockdown
Als iedereen normaal zou doen…

Als je corona wil oplopen, moet je naar de supermarkt gaan. Groot is de frustratie als ik braaf sta te wachten met mijn kar om voldoende afstand te houden en iemand anders ongegeneerd voor me duikt en lak heeft aan de anderhalve meter regel. Zelfs wanneer iedereen nog geacht wordt binnen te zitten tijdens de intelligente lockdown, zijn er al vele mensen die de regels aan hun laars lappen. Zo egoïstisch. Niet zo intelligent dus. Zelfs mensen met gezond verstand. Onbegrijpelijk en frustrerend. Zo duidelijk dat het zorgpersoneel zwaar overbelast raakt, zo ongelooflijk zelfzuchtig mensen alsnog doen. En tegelijkertijd betrap ik mijzelf dan op het negatieve oordelen waar ik zo’n hekel aan heb. Je belandt automatisch in een welles nietes strijd, in een voor en tegen, in de uitersten waar ik juist uit probeer te blijven. Grote kans dat de versoepelde coronamaatregelen vanaf 1 juli voor een 2e lockdown gaan zorgen. Want anderhalve meter afstand lukt niet, ook als je het wel wil.

De corona regels versoepelen en niets is meer duidelijk of eerlijk

Er schijnt een heleboel op papier te staan over de maatregelen en de mogelijke consequenties van het overtreden ervan. En dan bedoel ik niet dat je ziek kunt worden of dat je iemand anders kunt besmetten. Nee, strafmaatregelen.

Hoe is het mogelijk dat sekswerkers mogen beginnen, maar ik mijn moeder of broer niet mag knuffelen?

Er zijn een boel uitzonderingen op de anderhalve meter regel, maar die zijn voor het gevoel niet eerlijk. Mensen hebben behoefte aan contact. En niet alleen met de mensen uit één huishouden.

De basisbehoefte om samen te zijn met familie behoort niet tot een uitzondering

Je mag wel boksen met een vreemde of elkaar vastpakken op een judomat en dansers en acteurs mogen elkaar aanraken.

Maar je kunt eigenlijk geen verjaardagsfeestje geven want dan zit je met teveel mensen binnen de anderhalve meter.

Dus de meesten maken nu hun eigen regels. Want het is niet eerlijk en logisch

Als ik voor een keer een andere supermarkt in ga, is het daar tot mijn grote verbazing opeens weer normaal dat je geen kar hoeft en staat de hele rij bij de kassa in elkaars nek te hijgen met een mandje.

Een on- gedesinfecteerd mandje.

De versoepelde coronamaatregelen van 1 juli zorgen voor frustratie en verwarring en zorgen ervoor dat velen zich helemaal niet meer aan de regels houden en er een 2e lockdown gaat volgen, of in ieder geval een nieuwe grote golf besmettingen.

Ik probeer afstand te houden maar dat lukt helemaal niet.

Ben ik dan zo bang om corona te krijgen? Nee, dat niet zozeer. Hoewel ik het niet onderschat, want ik ben absoluut niet in topconditie en ik waan mijzelf niet onschendbaar. Ook een gewone griep zal mij de komende tijd ontzettend onderuit schoppen, dus het corona virus krijg ik liever niet.

Ook voor anderen neem ik afstand. Ik zie nog steeds vele ouderen of kwetsbaren om mij heen bewust even wachten en afstand nemen en daar doe ik het graag voor. Er zijn vele mensen nog steeds echt bang om ziek te worden en die willen ook weleens naar buiten of naar de winkel.

Als je afstand wil houden wordt dat je nu onmogelijk gemaakt

In de stad zijn alle winkelstraten weer overbevolkt met rustig kuierende en winkelende voetgangers, terwijl ik er doorheen wil op anderhalve meter omdat ik bij uitzondering daar een boodschap ga doen.

Wat doe je met al diegenen die de corona maatregelen aan hun laars lappen? Aanspreken daar word je echt niet vrolijk van. Het levert ruzie op.

Mensen schieten in de uitersten en kunnen zich niet inleven in elkaars standpunt

Het is of goed of fout.

Ik zie tijdens de beginperiode een man in de supermarkt die hartstikke boos wordt omdat hij geen mandje mag, maar een kar moet. Er is een felle discussie met de bedrijfsleider. Die man heeft een beperking aan zijn schouders en is al jaren afgekeurd en is lichamelijk niet in staat om die kar te duwen.

Hij is er ziek van dat hij elke dag opnieuw overal alles moet uitleggen en moet vragen of hij alsjeblieft een mandje mag.

Dit keer heeft hij gewoon een mandje genomen. En daar wordt hij op afgerekend

Ook al is hij inmiddels bekend.

Hij kan zich niet inleven in het standpunt van de bedrijfsleider, die aangeeft dat het de regels zijn van het RIVM enzovoort. Andersom kan de bedrijfsleider zich niet inleven in de man die vaak zonder boodschappen weer uit de winkel vertrekt, omdat het zo moeilijk is voor hem en omdat er nooit naar hem geluisterd wordt.

De regels gelden voor iedereen. Geen uitzonderingen.

Ik vind dit schokkend

Tegelijkertijd kan ik mij inleven in zowel de man als de bedrijfsleider. Het is erg ingewikkeld.

Maar nu de corona maatregelen extreem versoepeld worden, is de situatie nog ingewikkelder lijkt wel.

Opeens mag alles en toch ook weer niet.

Op het terras zitten ze op afstand, maar als ik probeer de winkelstraat over te steken omdat ik dringend een boodschap te doen heb, word ik gedwongen om mensen bijna aan te raken.

Terwijl de anderhalve meter regel nog steeds van kracht is.

Het lijkt wel of corona helemaal niet meer bestaat

De regels zijn met het versoepelen ontzettend tegenstrijdig en mensen voelen zich gedwongen in situaties waar ze geen grip op hebben. Dat veroorzaakt agressie en zorgt ervoor dat de uitersten worden opzocht.

De vrijheid en eigen inbreng worden beperkt en dat veroorzaakt opstand. Tegelijkertijd heerst er bij velen angst en zorgt het versoepelen van de regels voor nog meer opstand maar dan aan de andere kant.

Je houdt je streng aan de regels of je hebt er lak aan. Zo lijkt het wel.

Maar het gezonde verstand is ook aan het verdwijnen vind ik

Coronaregels blijven volgens het kabinet nodig, want corona is nog niet verdwenen. Op 1 juli mogen sommige dingen wel en andere dingen niet.

Er wordt geprobeerd tegemoet te komen aan iedereen, maar ondertussen is het wat mij betreft tegelijkertijd een vrijbrief om alles te doen waar je zin in hebt en tegelijkertijd een kans om op de bon geslingerd te worden voor alles binnen de anderhalve meter.

Op 1 juli geldt buiten altijd de anderhalve meter regel. Binnen trouwens ook. Maar voor dierentuinen en pretparken en kermissen geldt geen maximum aantal personen, dus als de boel daar stampvol zit en je geen anderhalve meter afstand kunt houden, is dat blijkbaar wel toegestaan.

Dus dan mag het ook best op de markt. Of tijdens een verjaardag thuis

De versoepelde coronamaatregelen per 1 juli zijn een groot contrast met de lockdown, en grote kans dat die gaan zorgen voor een 2e grote besmettingsgolf.

Als je er dan voor kiest om te gaan sporten in teamverband en zweet en spuug uit te wisselen, moet je dat zelf weten als het volgens de nieuwe richtlijnen is toegestaan. Wanneer je naar een masseur wil, moet dat kunnen want per 1 juli zijn ook contactberoepen weer toegestaan.

Maar ik wil graag boodschappen kunnen doen zonder dat er iemand in mijn nek hoest, die opeens achter mij ook een melkpak uit hetzelfde schap haalt.

De regels zijn niet duidelijk meer. Het zijn er teveel en ze zijn te tegenstrijdig

Er verandert teveel te snel. Dus doet iedereen maar wat.

Naar eigen inzicht. Want het is niet eerlijk.

Alles mag dus gewoon

Als ouders niet bij het voetbal van hun kinderen mogen kijken, maar je wel een vreemde naakte vrouw mag bezoeken voor intiem contact, raken mensen gefrustreerd.

De ernst van de situatie wordt vergeten.

En die verpleegkundigen en doktoren maar bikkelen

En overuren maken. Verplegers en specialisten die 80 uur per week werken. Dat gaan ze niet volhouden. Ze werken zich nog steeds te pletter om patiënten aan de beademing te leggen. Er komen een heleboel nieuwe IC bedden bij, maar het personeel dat ze moet gaan bemannen is er nog niet.

Moeten de coronamaatregelen vanaf 1 juli voor een 2e lockdown zorgen?

Daar zit ook niemand op te wachten. Maar als dit zo doorgaat, gaat het volgens mij wel die kant op. Die regels van 1 juli slaan nergens meer op en dat kan binnen een mum van tijd weer voor een besmettingsgolf zorgen en een lockdown is dan wel zo overzichtelijk.

Maar dan kom je ook weer in de uitersten.

Aan de ene kant mensen die helemaal alleen zitten en eenzaam worden en zich vervelen. Aan de andere kant de gezinnen die met zijn allen thuis zijn en knettergek worden van elkaar en van de drukte.

En ook weer mensen die vinden dat het allemaal overdreven is en dat het afstand houden niet voor hen geldt en die zichzelf als uitzondering zien.

Heel onrechtvaardig

Tijdens de lockdown zit ik braaf binnen met twee kleine kinderen, terwijl anderen vinden dat ze best met de hele familie contact mogen hebben en op hun kleinkinderen kunnen passen of met vijftig man een feestje mogen geven.

Maar als iedereen dat zou doen, zou het pas echt fout gaan.

Hoe moeilijk is het nou om een beetje rekening te houden met elkaar?

Waarom zo egoïstisch? Waarom zoeken mensen telkens de strijd op? We willen niets opgelegd krijgen. We bepalen het zelf wel. En tegelijkertijd kunnen mensen niet omgaan met die vrijheid. We belanden in zwart-wit en voor-tegen.

Als iedereen normaal zou doen, zou de wereld een stuk makkelijker zijn.

&

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial