Anderhalve meter lukt totaal niet na 1 juli – ook al wil ik het wel

anderhalve meter lukt niet
Ruimte met regels maar niet heus

Ik ben verbaasd over zoveel asociaal gedrag.

Hoezo Coronaregels versoepeld? Binnenkort volgt een tweede lockdown als de besmettingen weer gaan oplopen, als je het mij vraagt. Net zoals in de Engelse stad Leicester bijvoorbeeld. Als we nu niet verantwoord handelen, volgt er onherroepelijk een twee golf besmettingen in Nederland.

Verantwoord handelen?

Dat is nu net wat ik niet tegenkom sinds 1 juli.

Anderhalve meter lukt niet, ook als je het wel wil.

Ik sprak net een supermarktmedewerker die ik al verscheidene keren mensen heb zien aanspreken op hun gedrag.

Er is erg veel agressie in de supermarkt.

Hoezo anderhalve meter – het lukt wel zonder kar hoor

De winkel waarover ik mij vorige week verbaasde omdat daar weer wordt gewinkeld met mandjes, zonder enige afstand, lijkt nu niet zoveel meer te verschillen van de supermarkt waar ik bijna dagelijks kom.

Vandaag merk ik dat het hier nog wel verplicht is om een kar te gebruiken, maar omdat je de kar nu niet meer schoongemaakt krijgt bij de ingang, gaat de helft van de klanten toch zonder kar naar binnen.

En ze negeren de per klant één kar regel, dus ook als je met z’n tweeën gaat.

Ik hoef maar één dingetje!

Ja. Dat hebben we allemaal. De kar is verplicht mevrouw. En dat is al heel lang zo.

De helft van de klanten gaat opeens zonder kar naar binnen

Het personeel voelt zich politieagent en heeft dagelijks te maken met agressieve klanten. Klanten die menen dat zij de uitzondering zijn op de regels. Ook als zij geen gegronde reden hebben om van de regels af te mogen wijken, zoals een lichamelijke beperking.

Als je niet bang bent om ziek te worden – dat kan – dan betekent dat nog niet dat anderen daar niet bang voor zijn.

Ik vind het asociaal als het je blijkbaar niks kan schelen dat anderen last van jou hebben. Het punt is alleen dat er opeens erg veel asociale mensen blijken te zijn.

Zo’n meisje dat de karren schoonmaakt als bijbaan en al die volwassenen op de regels moet wijzen?

Terwijl ze die allang weten, maar vinden dat zijzelf wel bepalen wat ze doen? En dat je dan ook nog agressieve reacties daarop krijgt? Ik vind het te zielig voor woorden.

Voor zo’n meisje of jongen of volwassen medewerker, die niet eens het normale werk kan doen. Maar ook gewoon zielig in het algemeen.

Hoe kan er zo weinig begrip zijn?

De nieuwe Coronaregels per 1 juli zijn voor de meesten een vrijbrief om alles weer te doen

Daardoor zie ik om mij heen dat er bijna nergens meer anderhalve meter afstand is. En zelfs wanneer je dat dus wel wil, wordt het je totaal onmogelijk gemaakt.

Ik kom net uit de supermarkt waar je nog wel een kar moet om de afstand een beetje te bewaren. Maar nu staan die op een plek waar het een stuk krapper is dan bij de ingang. Daarbij wordt hij niet meer voor je schoongemaakt. Dit kun je zelf doen, maar daardoor wordt de rij bij de karren nog langer.

In het heen en weer brengen bij de karren is er allesbehalve anderhalve meter afstand.

Anderhalve meter lukt niet

Niet in de supermarkt, niet in een winkelstraat, niet in welke winkel dan ook als het een beetje druk wordt. Hoe erg je je best ook doet.

Ik begrijp dat velen het nutteloos vinden om afstand te bewaren van dierbaren. Je wil je kinderen naar opa en oma brengen voor de oppas. Je kleinkinderen vasthouden.

Iedereen wil gewoon zijn familie en vrienden kunnen zien en aanraken

Behalve als je klachten hebt natuurlijk. Maar als je je niet ziek voelt, moet dat toch kunnen. Niemand wil stoppen met knuffelen of familie zien, dat wordt te gek als dat zo lang niet kan.

Maar als je dat dus belangrijk vindt, mag je in ieder geval zorgen dat je de anderhalve meter in het openbaar respecteert

Als je het daar niet volhoudt, zorg je er zelf voor dat je straks weer binnen moet gaan zitten. En juist dat niet mag doen, wat je het liefste wil.

Zo ingewikkeld is het toch niet om even te wachten totdat iemand voor jou de macaroni heeft gepakt? Is het echt zó lastig om een beetje te slalommen op straat?

Anderhalve meter lukt niet.

Hoezo niet eigenlijk?

Wat is daar zo moeilijk aan?

Hoe moeilijk het kan zijn als je eigenlijk de deur niet uit mag, weten we bijna allemaal.

Moet je dan nu echt gaan ruzie maken omdat je perse zonder kar naar binnen wil, terwijl het winkelpersoneel de aantallen winkeliers moet bijhouden?

Wil je verplicht binnen zitten?

Je kinderen thuis hebben zonder school? Niet naar de kapper mogen? Geen terras mogen bezoeken?

Jij kan het wel prima vinden dat je gezellig lol maakt met een stel vrienden. Maar er kan er ook eentje bij zitten die niet bang is om zelf ziek te worden, maar een vader heeft met zwakke gezondheid. Wat als iemand afscheid moet nemen van zijn overleden vader omdat hij door jouw toedoen Corona heeft gekregen?

Laten we ons dan gewoon aan de anderhalve meter regel houden in het openbaar en met collega’s en onbekenden en de meeste bekenden.

Laten we rekening houden met elkaar.

&

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial